Повернутися до звичайного режиму

17 серпня - 250 років з дня народження українського педагога, історика, археолога.

Максим Федорович Берли́нський(1764–1848)— український педагог,історик,археолог.

Народився вселі Нова Слобода поблизу Путивля на Сумщині в сім'ї священнослужителя.

Закінчив у1786році Київську академію, викладав у Петербурзі в учительській семінарії, в 1788–1834 роках— у Київському головному народному училищі. Реєстрував і описував археологічні знахідки в Києві, був директором гімназії, що містилася тоді в Кловському палаці. Мешкав у власній садибі по Лютеранській вулиці (тепер тут будинки №27— 31).

У 1800 видав підручник «Краткая российская история для употребления юношеству»[1], у якому на сторінках 93-106 розміщене «Примечание о Малоросии», яке викликало негативну реакцію автора«Історії Русів»[2]

Був одним з організаторів Київського університету, головою його першого правління. З жовтня 1834 року— у відставці. Останні роки прожив у Києві.

Головна праця Берлинського— «Краткое описание Києва» (1820), в якій він локалізував історичні райони міста і конкретні пам'ятки старовини, правильно визначив Старокиївську гору як перше місце перебування засновника Києва тощо. Також відомі праця «Исторический обзор Малороссии й города Києва» у літературному збірнику «Молодик» (1844), статті з історіїта археології Києва у різних періодичних виданнях.

В1962році в Києві на його честь названо вулицю.

Кiлькiсть переглядiв: 264

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.